Independent animation – Bramenplukker

Dit jaar heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een optie gevraagd op het verhaal van Godfried Bomans: “De rijke bramenplukker”. Ik wil dit verhaal aanpassen aan de moderne tijd en in een stijl die een homage is aan Fred Julsing vertellen middels animatie.

Het verhaal van Bomans uit de bundel sprookjes raakte me enorm. Ik zag ook direct een verbeelding voor me en zag dat het verhaal zo sterk was, dat het ook zonder woorden verteld kon worden. Dat mag op zijn minst een ongebruikelijke keuze heetten, want Bomans staat bekend om zijn taalgebruik.
Na praten als brugman tegen de uitgever van Bomans heb ik toch een optie op het verhaal gekregen.
Omdat ik direct een visalisatie


Ergens in Juni ga ik subsidie aanvragen, als ik het niet krijg, dan wordt het wellicht een Patreon actie. En anders ga ik kijken of ik het toch niet gratis kan doen… maar dat zou erg jammer zijn. Ik zou graag muziek laten maken door Tom Wolkers, met wie ik nu samen de animaties maak voor LIVEKINDLY. Ik vind zijn muziek zo goed bij dit verhaal passen, dat dat een erg logische match leek. Ook zou ik graag samenwerken met LokoCartoons voor het storyboarden en visuele uitvlezen van het verhaal. Daar is geld voor nodig. Ik kan het natuurlijk ook allemaal alleen proberen, maar laten we hopen, dat dat niet hoeft.

Nu ik een idee heb van hoe ik de stijl ongeveer zou willen hebben, ga ik wijder verkennen. Ik ben druk bezig met concept art. Ik ben nog op zoek naar een manier om dit soort effecten via Blender te doen 🙂 Erg leuk om eens helemaal los te kunnen gaan.

Ik was erg gecharmeerd van hoe deze belichting eruit kwam. Het verhaal vraagt om een stukje “magisch” bos, dat verandert in “gewoon” bos en zelfs in “akelig” bos. De bloemetjes heb ik uit een Douwe Dabbert illustratie geknikt. Past qua stijl mooi, maar ik had geen zin om erg veel detail te doen nu. Maar ja, op de voorgrond moet je wel wat hebben natuurlijk. Dit zou mooi zijn voor de scene met het “gat in het pad” (zit niet in het oorspronkelijke verhaal). Ik heb een scenario geschreven waar ik erg tevreden over ben, maar ik wijk wel ernstig af van het Bomans verhaal. De hoofdpersoon is een vrouw geworden, jong. Een van de bijkarakters is daardoor ook van geslacht gewisseld. Ook heb ik het thema van het verhaal aangedikt met extra scenes en het einde veranderd. Ten slotte vertel ik het verhaal zonder dialoog. Ik was daar pas zeker van toen het scenario af was, maar ja.. het kan echt.
Er wordt wel gesproken, maar de muziek zwelt op en er is geen woord te verstaan. Ik verbeeld ondertussen datgene dat gezegd wordt op de achtergrond. Doordat het zo een beeldverhaal blijft, zou de boodschap van het verhaal (de oorsprong van geluk en de aard van waarde) internationaal kunnen worden verbreid.

Ik wil uiteindelijk naar volledig geschilderde lijnen, maar zo niet, dan wordt het een iets hardere stijl, die dichter bij strip ligt. Ik wil alleen voorkomen dat achtergrond en voorgrond teveel van elkaar gescheiden worden. En ik neig naar zo weinig mogelijk 3D.. Het is allemaal nog erg open, ook het character design en de line-up is nog niet finaal, maar het stijl onderzoek is alvast erg leuk.